Зателефонуйте мені
Вкажіть свій номер телефону і наш менеджер незабаром зв’яжеться з Вами
Номер телефону

Скасувати
Надіслати

Очікуйте дзвінка

Закрити
Процедура закупівлі оголошена 18.11.2020 12:02. Дата останніх змін - 01.12.2020 14:41

Мультимедійне обладнання -

Ідентифікатор закупівлі UA-2020-11-18-004566-c  
ID cf84464dd8814d2b9fd8199c68c7a544  
Очікувана вартість закупівлі
199`999.00 Гривня
Ви ще не берете участь в обговоренні цієї закупівлі
Ви ще не берете участь у цій закупівлі
Відмітити оголошення
Додати у вибране
Приховати
Запланувати участь

Закупівельник (Проводить закупівлю)

Найменування замовника КУ Комунальна установа Сумська гімназія №1  
Очікувана вартість закупівлі 199`999.00 Гривня (з ПДВ)  
Розмір мінімального кроку пониження ціни 1`000.00 Гривня  
Процедура закупівлі Спрощені закупівлі  
Метод оцінки тендерних пропозицій учасників Оцінка тендерних пропозицій учасників за найменшою пропозицією  
Метод обрання процедури закупівлі Спрощена закупівля  
Вид предмету закупівлі: Закупівля товарів  
Закупівля оголошена
18.11.20
Період уточнень
до 24.11.20
Подання пропозицій
до 30.11.20
Кваліфікація переможця
з 30.11.20
Пропозиції розглянуті
з 30.11.20
Завершена
01.12.20
18.11.2020, 17:01. ID: UA-2020-11-18-004566-c.c1
Вимоги до замовника
Вимога щодо усунення дискримінаційних вимог тендерної документації
Шановний Замовник!

У ході аналізу тендерної документації щодо технічних характеристик предмету закупівлі встановлено, що технічні параметри інтерактивної дошки відповідають виключно ОДНОМУ Учаснику — ТМ SMART.
Проте вказані технічні умови тендерної документації унеможливлюють подання конкурентоспроможної тендерної пропозиції через відсутність аналогічного обладнання на ринку, предсталеного ІНШИМИ виробниками/постачальниками, а відтак звужує конкуренцію та можливість подання пропозицій, які не контролюються виробниками чи унікальними/ексклюзивними постачальниками в Україну вказаного обладнання- наявні дії Замовника порушують норми, мету та основні принципи Закону України «Про публічні закупівлі».
Так, відповідно до преамбули Закону цей Закон установлює правові та економічні засади здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для забезпечення потреб держави та територіальної громади. Метою цього Закону є забезпечення ефективного та прозорого здійснення закупівель, створення конкурентного середовища у сфері публічних закупівель, запобігання проявам корупції у цій сфері, розвиток добросовісної конкуренції. Статтею 3 Закону встановлено принципи здійснення закупівель, а саме: добросовісна конкуренція серед учасників; максимальна економія та ефективність; відкритість та прозорість на всіх стадіях закупівель; недискримінація учасників; об’єктивна та неупереджена оцінка тендерних пропозицій; запобігання корупційним діям і зловживанням.
Стосовно вимог ТД, що обмежують конкуренцію, повідомляємо наступне – Замовником виставлені технічні вимоги до обладнання , які унеможливлюють подання тендерної пропозиції без врахування в ній конкретних моделей обладнання, які ексклюзивно представлені в Україні унікальними приватними компаніями (у ДАНОМУ випадку ТМ SMART). Тобто неможливо запропонувати еквівалент або аналог обладнання, визначеного вимогами ТЗ.
Стосовно порушення норм ЗУ «Про публічні закупівлі» повідомляємо наступне – ч.3 Ст. 5 Закону визначено, що Замовник не може встановлювати дискримінаційні вимоги до учасників. ч. 4. Ст. 22 Закону визначено, що Тендерна документація не повинна містити вимог, що обмежують конкуренцію та призводять до дискримінації учасників.
Дискримінація – це будь-яка відмінність, виключення, обмеження або перевага, що заперечує або зменшує рівне здійснення прав. Поняття охоплює виключення або обмеження можливостей для членів певної групи відносно можливостей інших груп. Проте не кожна відмінність у ставленні є дискримінацією: вона не буде такою, якщо критерії такої відмінності є розумними і об'єктивними, а завдання полягає в тому, щоб досягти мети. Європейський суд з прав людини дає аналогічне визначення дискримінації: «Відмінність у поводженні є дискримінаційною, якщо вона «не має об'єктивного і розумного виправдання», тобто якщо вона не переслідує «законної мети» або відсутня «розумна відповідність використовуваних засобів і переслідуваної мети». Дискримінаційними вважаються дії, що призводять до погіршення становища одних суб'єктів порівняно з іншими суб'єктами господарювання і обмежують їхні законні права та інтереси.
Вказане кореспондується із положеннями ч. 4 ст. 16 ЗУ «Про публічні закупівлі», згідно із якою документи, що не передбачені законодавством для учасників - юридичних, фізичних осіб, у тому числі фізичних осіб - підприємців, не подаються ними у складі тендерної пропозиції та не вимагаються під час проведення переговорів з учасником (у разі застосування переговорної процедури закупівлі). Відсутність документів, що не передбачені законодавством для учасників - юридичних, фізичних осіб, у тому числі фізичних осіб - підприємців, у складі тендерної пропозиції не може бути підставою для її відхилення замовником.
Параметри, які обмежують конкуренцію Вашої закупівлі:
1) Діагональ активної проекційної поверхні повинна бути: 91” (231 см).
Ширина активної поверхні повинна бути: 208 см.
Висота активної поверхні повинна бути: 123 см.

Обгрунтування: не зазначено слів “не більше” або “не менше”, тобто Ви хочете конкретно 91” (231 см) та 208х123 см, що можуть запропонувати тільки дистрибʼютори ТМ SMART.

2) Діагональ активної поверхні повинна бути: 96” (більше 240 см, але не більше 250 см).
Діагональ активної поверхні повинна бути: 96” (більше 240 см, але не більше 250 см);
Загальна ширина дошки повинна бути: не менше 215 і не більше 220 .
Загальна висота дошки повинна бути: не менше 128 см і не більше 135

Обгрунтування: в даний діапазон потрапляють, знову ж, тільки інтерактивні дошки ТМ SMART.

3) Характеристики проектора:
- Технологія: LCD: 3 х 0.55" P-Si TF;
- Наявність вбудованого динаміка потужністю не менше 16 Вт.

Пояснення: в сукупності дані характеристики є дискримінаційними, так як під дані вимоги підходить лише проектор Epson EB-530. Вимагаємо звузити вимоги.
Згідно з частиною третьою статті 5 Закону замовник не може встановлювати дискримінаційні вимоги до учасників. Разом з тим, частиною 4 статті 22 Закону передбачено, що тендерна документація не повинна містити вимог, що обмежують конкуренцію та призводять до дискримінації учасників. Оскільки дані положення суперечать основним принципам здійснення публічних закупівель, вважаємо їх протиправними та дискримінаційними.
Виходячи з вищевикладеного,
ПРОШУ:
1. Усунути порушення, шляхом внесення змін в тендерну документацію.
2. Розглянути це звернення та надати відповідь у встановлені законом строки.
В разі нереагування Замовником звернень Учасників, або незадоволення Вимоги, ми будемо змушені звернути увагу відповідних органів на Вашу закупівлю та звернутися до АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ.
Шановний учасник
Уважно ознайомившись зі змістом Вашої вимоги, повідомляємо, що оголошенням про проведення спрощеної закупівлі чітко встановлена інформація про технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі.
Щодо тезису: «Стосовно вимог ТД, що обмежують конкуренцію, повідомляємо наступне – Замовником виставлені технічні вимоги до обладнання, які унеможливлюють подання тендерної пропозиції без врахування в ній конкретних моделей обладнання, які ексклюзивно представлені в Україні унікальними приватними компаніями (у ДАНОМУ випадку ТМ SMART).» Відповідно до вище вказаного, якщо Вам не надали партнерського статусу, чи можливості отримати відповідний товар, це не означає що на ринку більше не має інших компаній, які мають відповідний товар, та мають змогу його надати. Також Вами не доведено що на ринку існує одна компанія, яка може надати товар з вказаними характеристиками. Відповідно до чого, Замовник не має підстав, щоб відмовитись від Закупівлі.
Щодо тезису: «Параметри, які обмежують конкуренцію Вашої закупівлі:
1) Діагональ активної проекційної поверхні повинна бути: 91” (231 см).
Ширина активної поверхні повинна бути: 208 см.
Висота активної поверхні повинна бути: 123 см.
Обгрунтування: не зазначено слів “не більше” або “не менше”, тобто Ви хочете конкретно 91” (231 см) та 208х123 см, що можуть запропонувати тільки дистрибʼютори ТМ SMART.» Відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 22 Закону України «Про публічні закупівлі» тендерна документація повинна містити: інформацію про необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі, у тому числі відповідну технічну специфікацію (у разі потреби - плани, креслення, малюнки чи опис предмета закупівлі). При цьому технічна специфікація повинна містити: детальний опис товарів, робіт, послуг, що закуповуються, у тому числі їх технічні та якісні характеристики. В оголошенні про проведення спрощеної закупівлі чітко встановлена інформація про технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі та з зазначенням виразів «не більше» та/або «не менше». Відповідно до вищевикладеного, вважаємо, що встановлені оголошенням технічні та якісні вимоги до предмету закупівлі не є дискримінаційними умовами, не обмежують права можливих учасників закупівлі, і не можуть бути визнані такими, що направлені на зменшення конкуренції та посилення дискримінації, а, отже, Ваші вимоги є необґрунтованими та задоволенню не підлягають.
Щодо характеристик проектора: Характеристики проектора: - Технологія: LCD: 3 х 0.55" P-Si TF; Наявність вбудованого динаміка потужністю не менше 16 Вт, повідомляємо що Замовник не зазначає виробника чи моделі обладнання яке планується до закупівлі. А зазначені характеристики сформовані потребою, яка наявна у Замовника.
Відповідно п.п. 2 п. 4 ст. 14 Закону України Про публічні закупівлі від 25.12.2015 року №922-VIII "У вимогах до предмета закупівлі, що містять посилання на конкретну торговельну марку чи фірму, патент, конструкцію або тип предмета закупівлі, джерело його походження або виробника, замовник може вказати, які аналоги та/або еквіваленти приймаються у пропозиціях учасників." Замовник має право вказувати конкретну необхідну торговельну марку. Тож звинувачення в дискримінації є безпідставними, та більше того обмежуючими права Замовника. Учасник має право запропонувати аналог, а не вимагати зміни необхідних Замовнику характеристик предмета закупівлі.
Звертаємо Вашу увагу, що встановлені оголошенням про проведення спрощеної закупівлі вимоги до учасників жодним чином не є дискримінаційними, а спрямовані виключно на забезпечення Замовника постачання якісного та ліцензійного товару. Виходячи з вищевикладеного, повідомляємо про відсутність підстав для задоволення Вашої вимоги.
Відповідь замовника: 19.11.2020 15:20
Тип відповіді: Відхилено
Не задоволена