Зателефонуйте мені
Вкажіть свій номер телефону і наш менеджер незабаром зв’яжеться з Вами
Номер телефону

Скасувати
Надіслати

Очікуйте дзвінка

Закрити
Процедура закупівлі оголошена 21.12.2023 13:55. Дата останніх змін - 19.01.2024 15:27

Послуги з ремонту і технічного обслуговування вимірювальних, випробувальних і контрольних приладів (Ремонт пунктів вимірювання витрати газу ГРС Августівка, ГРС Будилів, ГРС Заруддя та ГРС Колодно Бердичівського ЛВУМГ для забезпечення вимог ДСТУ ГОСТ 8.586.1-5:2009) -

Ідентифікатор закупівлі UA-2023-12-21-011947-a  
ID 1bc5f96c12df47faaa671fbd675a1ac2  
Ви ще не берете участь в обговоренні цієї закупівлі
Ви ще не берете участь у цій закупівлі
Відмітити оголошення
Додати у вибране
Приховати
Запланувати участь

Закупівля здійснюється відповідно до https://prozorro.gov.ua/plan/UA-P-2023-11-27-005065-c, згідно з технічними вимогами і якісними характеристиками предмета закупівлі. Джерело фінансування закупівлі: власний бюджет (кошти від господарської діяльності підприємства). Мова, якою повинні готуватися тендерні пропозиції, – українська. Документи, які не готуються учасником та представлені в складі тендерної пропозиції, можуть бути надані як українською, так і російською мовами. Критерій оцінки – ціна 100%. Умови надання забезпечення тендерних пропозицій зазначені в оголошенні про початок торгів та в Додатку 6.1 до тендерної документації

Закупівельник (Проводить закупівлю)

Найменування замовника ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ОПЕРАТОР ГАЗОТРАНСПОРТНОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ"  
Загальна очікувана вартість закупівлі 3`668`754.17 Гривня (без ПДВ)  
Загальний розмір забезпечення тендерних пропозиції 110`000.00 Гривня  
Процедура закупівлі Відкриті торги з особливостями  
Метод оцінки тендерних пропозицій учасників Оцінка тендерних пропозицій учасників за найменшою пропозицією  

Потрібна банківська гарантія?

 
Закупівля оголошена
21.12.23
Період уточнень
до 05.01.24
Період оскаржень
до 05.01.24
Подання пропозицій
до 08.01.24
Наявні запитання без відповіді (скарги без рішення)
з 04.01.24
Процедуру призупинено через скаргу
Аукціон
22.01.24
29.12.2023, 10:54
щодо графіку виконання робіт
Загальне запитання щодо оголошення
З урахуванням наявності великого досвіду виконання аналогічних робіт, по факту виконання будівельно-монтажних робіт, змонтований ВОГ порушує існуючий вузол обліку, тому є потреба в його пусконаладці, атестації та сдачі приймаючій стороні, і тільки після цього врізання, тобто завершальні будівельно-монтажні роботи. В звязку з чим, просимо Замовника скоригувати Графік виконання робіт, з обєкднанням п.2 та п.3. в один п.2. "Вкионання будівельно-монтажних та пусконалагоджувальних робіт" на протязі 365 днів з дати укладання Договору. Це позбавить сторони від витрати часу на переписку та розяснення, і можливі наслідки.
Відповідь замовника (Відповідь зареєстровано 01.01.2024, 14:24)
Доброго дня. Ваше питання потребує додаткового розгляду. За результатами розгляду буде прийнято рішення щодо необхідності внесення зміни до тендерної документації.
04.01.2024, 10:55
до Договору
Загальне запитання щодо оголошення
Частиною 3 статті 509 Цивільного кодексу України встановлено, що зобов'язання має грунтуватися на засадах добросовісності, розумності та справедливості.
Стеттею 13 Цивільного кодексу України встановлено, що не допускаються дії особи, що вчиняються з наміром завдати шкоди іншій особі, а також зловживання правом в інших формах.
При здійсненні цивільних прав особа повинна додержуватися моральних засад суспільства. Не допускаються використання цивільних прав з метою неправомірного обмеження конкуренції, зловживання монопольним становищем на ринку, а також недобросовісна конкуренція.
Відповідно до положень статті 29 Господарського кодексу України
Зловживанням монопольним становищем вважаються:
- нав'язування таких умов договору, які ставлять контрагентів у нерівне становище,
- інші дії, вчинені з метою створення перешкод доступу на ринок (виходу з ринку) суб'єктів господарювання.

Проект договору, викладений Замовником в тендерній документації (Додаток 4) по закупівлі є таким, що не ґрунтується на засадах добросовісності, розумності та справедливості, оскільки не направлений на встановлення рівних прав та обов’язків, містить кабальні умови, направлені на захист прав лише Замовника, що має ознаки зловживання монопольним становищем та недобросовісної конкуренції.

Враховуючи викладене, керуючись положеннями статтей 11 – 13 та 509 Цивільного кодексу України та статті 29 Господарського кодексу України, прошу привести проект договору у відповідність до норм чинного законодавства, відповідно до наданих зауважень по тексту Договору, що додається до цієї вимоги.
Відповідь замовника (Відповідь зареєстровано 05.01.2024, 15:07)
«Шановний Учасник! Відповідно до ст. ст. 3, 6, 627 Цивільного кодексу України (далі– ЦК України) в Україні діє принцип свободи договору. Сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.
При цьому стаття 628 ЦК України встановлює, що зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов'язковими відповідно до актів цивільного законодавства. Водночас згідно з ч. 1 ст. 41 Закону договір про закупівлю укладається відповідно до норм Цивільного та Господарського кодексів України з урахуванням особливостей, визначених цим Законом. Таким чином, принцип свободи договору відповідно до ст. ст. 3, 6, 627, 628 ЦК України в процесі укладення договору в тому числі за результатами процедури закупівлі є визначальним та полягає у наданні Замовнику права на власний розсуд реалізувати можливість, зокрема визначити зміст договору, враховуючи при цьому обмеження щодо окремих положень договору, встановлені
законом. Вищезазначений висновок також відповідає позиції Верховного Суду, викладеній у постанові від 13.12.2023 року у справі № 918/222/23. Більше того необхідно враховувати висновки викладені у п. 91 постанови Верховного Суду від 26.05.2021 року №911/2532/18 в якій суд зазначив, що: «Дискримінація у договірних відносинах між рівними за статусом суб’єктами може бути тільки там, де існує примус до вступу у договірні правовідносини.».
Також необхідно зазначити, що положення проєкту договору, які оскаржуються Скаржником не містять вимог, що ставлять учасників Закупівлі в нерівні умови в межах одних і тих же торгів та поширюється на всіх потенційних учасників процедури Закупівлі.
У доповнення до вищевикладеного зазначаємо, що статтею 22 Закону встановлено, що тендерна документація може містити інформацію, вимоги щодо наявності якої передбачені законодавством та яку замовник вважає за необхідне включити до тендерної документації. Отже, проект договору не є дискримінаційним оскільки не передбачає створення нерівних умов для учасників, поширюється на всіх потенційних учасників процедури Закупівлі.»
04.01.2024, 13:24
Зміни у проект договору
Загальне запитання щодо оголошення
Вимагаємо внести наступні зміни до договору (обгрунтування надається)

1. Пункт договору 2.1.1.
Редакція, запропонована замовником
Гарантійний строк на виконані Роботи складає 3 років (далі – Гарантійний строк).
пропозиція
Викласти даний пункт у такій редакції: "Гарантійний строк на виконані Роботи складає 2 роки (далі – Гарантійний строк)."
Обгрунтування
За існуючою практикою щодо передбачених договором робіт гарантійний термін зазвичай становить 2 роки. Збільшення в редакції Замовника гарантійного терміну до 3 років веде до необґрунтованого значного підвищення вартості Робіт

2. Пункт договору 3.3., абзац 2
Редакція, запропонована замовником
Замовник оплачує вартість прийнятих Замовником Робіт на розрахунковий рахунок Підрядника протягом 30 (тридцяти) календарних днів, але не раніше ніж через 20 (двадцять) календарних днів з моменту прийняття Робіт, що підтверджується актами приймання виконаних робіт та довідками про вартість виконаних робіт.
пропозиція
Замовник сплачує аванс 50% на протязі 15 календарних днів з моменту підписання договору при умові надання Підрядником банківської гарантії повернення авансу. В разі ненадання банківської гарантії в термін 15 днів аванс не сплачується. Замовник оплачує вартість прийнятих Замовником Робіт на розрахунковий рахунок Підрядника протягом 30 (тридцяти) календарних днів, але не раніше ніж через 20 (двадцять) календарних днів з моменту прийняття Робіт, що підтверджується актами приймання виконаних робіт та довідками про вартість виконаних робіт.
Обгрунтування
Необхідність сплати авансу обумовлена нестабільною ситуацією в Україні, високими ризиками, пов’язаними з війною та інфляцією.
Відсутність авансування, а також чисельні штрафи, запропоновані Замовником, ставлять Підрядника у нерівні умови та створюють умови для можливого зловживання з боку посадових осіб по підписанню актів приймання Робіт.
Надання банківської гарантії повернення авансу убезпечує Замовника від ризиків, пов’язаних з невиконанням Робіт з боку Підрядника.

3.Пункт договору3 3.3., абзац 3
Редакція, запропонована замовником
При складанні актів приймання виконаних робіт та довідок про вартість виконаних робіт використовуються форми документів КБ-2в та КБ-3.
пропозиція
Доповнити реченням такого змісту:
"Щодо проектних робіт застосовується форма, передбачена додатком 9 до Настанови з визначення вартості проектних, науково-проектних, вишукувальних робіт та експертизи проектної документації на будівництво.".
Обгрунтування
Форми документів КБ-2в та КБ-3 застосовується лише для безпосередньо будівельних робіт

4. Пункт догвоору 3.6.
Редакція, запропонована замовником
Несвоєчасне надання Підрядником податкової накладної/розрахунку коригування, або її оформлення з порушеннями порядку заповнення, встановленого Податковим кодексом України, або надання податкової накладної з порушенням вимог щодо електронного підпису уповноваженої особи, яка її підписала, або непідтвердження реєстрації податкової накладної в Єдиному реєстрі податкових накладних в терміни, передбачені Податковим кодексом України, є відкладальною обставиною для настання обов’язку Замовника щодо здійснення оплати Робіт за цим Договором, до моменту одержання Замовником такої податкової накладної/розрахунку коригування та одержання інформації з Єдиного реєстру податкових накладних про підтвердження факту здійснення такої реєстрації Підрядником та перевірки податкової накладної/розрахунку коригування на предмет додержання вимог законодавства щодо її заповнення та підписання.
Пропозиція
Несвоєчасне надання Підрядником податкової накладної/розрахунку коригування, або її оформлення з порушеннями порядку заповнення, встановленого Податковим кодексом України, або надання податкової накладної з порушенням вимог щодо електронного підпису уповноваженої особи, яка її підписала, або непідтвердження реєстрації податкової накладної в Єдиному реєстрі податкових накладних в терміни, передбачені Податковим кодексом України, є відкладальною обставиною для настання обов’язку Замовника щодо здійснення оплати Робіт за цим Договором, у розмірі 20 відсотків ПДВ, зазначеної в актах, на підставі яких мали бути складені та зареєстровані податкові накладні, до моменту одержання Замовником такої податкової накладної/розрахунку коригування та одержання інформації з Єдиного реєстру податкових накладних про підтвердження факту здійснення такої реєстрації Підрядником та перевірки податкової накладної/розрахунку коригування на предмет додержання вимог законодавства щодо її заповнення та підписання.
Обгрунтування
Можливість зупинення оплати всієї вартості виконаних робіт , а не лише суми у розмірі 20% ПДВ є очевидно невигідною для підрядника. Зупинення реєстрації податкової накладної може мати місце без винних дій/бездіяльності з боку підрядника, що відбувається в 95% даних випадків. Таким чином при несплаті Замовником 80% Підрядник опиняється в ситуації коли руйнуються всі ланцюги подальшого виконання робіт.

5. Пункт договору 5.2., абзац 5
Редакція, запропонована замовником
У разі виявлення в процесі приймання-передачі Робіт недоліків, Підрядник зобов’язаний усунути їх за власний рахунок та у погоджений Сторонами строк у порядку, визначеному Договором.
Замовник письмово повідомляє Підрядника про виявлені в процесі приймання-передачі Робіт недоліки та про час і місце зустрічі для складання акту про недоліки виконаних робіт, в якому обов’язково фіксується дата виявлення недоліків і дата їх усунення Підрядником.
Для участі в складанні акту про недоліки виконаних робіт Підрядник зобов’язаний забезпечити явку свого представника і документально підтвердити його повноваження. У разі якщо Підрядник не забезпечив явку свого представника у визначений час та у місці зустрічі, згідно з письмовим повідомленням Замовника, або у разі непідписання представником Підрядника акту про недоліки виконаних робіт з будь-яких інших причин у день зустрічі для складання акту про недоліки виконаних робіт, Замовник має право скласти такий акт, зазначити дату виявлення недоліків і встановити строк, необхідний для усунення таких недоліків Підрядником, в односторонньому порядку, тривалість якого має становити не більше 30 (тридцяти) календарних днів. Один примірник акту про недоліки виконаних робіт передається представнику Підрядника, що був присутній під час фіксації недоліків та складання акту про недоліки виконаних робіт, або, у разі неприбуття представника Підрядника, передається Підряднику, вважається підписаним Підрядником і стає обов’язковим для Підрядника з моменту його надсилання на адресу Підрядника, вказану в розділі 17 Договору, та/або на електронну адресу Підрядника, зазначену в п. 16.13. Договору.
Пропозиція
Виключити даний абзац.
Доповнити пункт новим абзацом такого змісту:
"Замовник письмово на протязі 5 днів з моменту отримання від Підрядника актів приймання-передачі Робіт, повідомляє Підрядника про виявлені в процесі приймання-передачі Робіт недоліки з детальним описом невідповідностей , в т.ч з фотографіями недоліків та місць їх розташування. В разі відсутності на протязі 5 днів з моменту отримання від Підрядника актів виконаних робіт, повідомлення Підрядника про виявлені в процесі приймання-передачі Робіт недоліки з детальним описом невідповідностей , в т.ч з фотографіями недоліків та місць їх розташування, роботи вважаються прийнятими і Замовник зобов'язується підписати акти приймання-передачі Робіт безумовно.".
Обгрунтування
Текст абзацу дублюється з текстом абзацу 4 того ж пункту.
Дані доповнення дозволяють уникнути ризиків зловживання Замовником своїм положенням з метою отримання від Підрядника штрафних санкцій, гарантій тощо. Відхилення актів приймання-виконання робіт без детальних описів невідповідностей не дає змогу підряднику вчасно і якісно усунути недоліки.

Відповідь замовника (Відповідь зареєстровано 05.01.2024, 15:08)
«Шановний Учасник! Ваше питання потребує додаткового часу для опрацювання, у випадку необхідності будуть внесені зміни до тендерної документації».
04.01.2024, 13:44
Зміни у проект договору
Загальне запитання щодо оголошення
6. Пункт договору 5.4
Редакція, запропонована замовником
У разі виявлення в процесі приймання-передачі Робіт недоліків, Підрядник зобов’язаний усунути їх за власний рахунок та у погоджений Сторонами строк у порядку, визначеному Договором.
Замовник письмово повідомляє Підрядника про виявлені в процесі приймання-передачі Робіт недоліки та про час і місце зустрічі для складання акту про недоліки виконаних робіт, в якому обов’язково фіксується дата виявлення недоліків і дата їх усунення Підрядником.
Для участі в складанні акту про недоліки виконаних робіт Підрядник зобов’язаний забезпечити явку свого представника і документально підтвердити його повноваження. У разі якщо Підрядник не забезпечив явку свого представника у визначений час та у місці зустрічі, згідно з письмовим повідомленням Замовника, або у разі непідписання представником Підрядника акту про недоліки виконаних робіт з будь-яких інших причин у день зустрічі для складання акту про недоліки виконаних робіт, Замовник має право скласти такий акт, зазначити дату виявлення недоліків і встановити строк, необхідний для усунення таких недоліків Підрядником, в односторонньому порядку, тривалість якого має становити не більше 30 (тридцяти) календарних днів. Один примірник акту про недоліки виконаних робіт передається представнику Підрядника, що був присутній під час фіксації недоліків та складання акту про недоліки виконаних робіт, або, у разі неприбуття представника Підрядника, передається Підряднику, вважається підписаним Підрядником і стає обов’язковим для Підрядника з моменту його надсилання на адресу Підрядника, вказану в розділі 17 Договору, та/або на електронну адресу Підрядника, зазначену в п. 16.13. Договору.
Пропозиція
Доповнити пункт новим абзацом такого змісту:
"Замовник письмово на протязі 5 днів з моменту отримання від Підрядника актів приймання-передачі Робіт, повідомляє Підрядника про виявлені в процесі приймання-передачі Робіт недоліки з детальним описом невідповідностей , в т.ч з фотографіями недоліків та місць їх розташування. В разі відсутності на протязі 5 днів з моменту отримання від Підрядника актів виконаних робіт, повідомлення Підрядника про виявлені в процесі приймання-передачі Робіт недоліки з детальним описом невідповідностей , в т.ч з фотографіями недоліків та місць їх розташування, роботи вважаються прийнятими і Замовник зобов'язується підписати акти приймання-передачі Робіт безумовно.".
Обгрунтування
Дані доповнення дозволяють уникнути ризиків зловживання Замовником своїм положенням з метою отримання від Підрядника штрафних санкцій, гарантій тощо. Відхилення актів приймання-виконання робіт без детальних описів невідповідностей не дає змогу підряднику вчасно і якісно усунути недоліки.

7. Пункт договору 7.2.8.
Редакція, запропонована замовником
В односторонньому порядку достроково розірвати цей Договір, повідомивши Підрядника в письмовій формі шляхом направлення відповідного повідомлення із зазначенням дати розірвання Договору на адресу Підрядника, вказану в розділі 17 Договору та/або електронну адресу Підрядника, вказану в п. 16.13. Договору. Договір вважається розірваним (припиненим) з дати, зазначеної в повідомленні Замовника. У разі дострокового розірвання Договору витрати не оформлені первинними документами у відповідності до п.5.1 Договору, Замовником не відшкодовуються. Сторони можуть до дати розірвання Договору провести звірку взаєморозрахунків, які оформляються актом звірки. Замовник оплачує Підряднику фактично прийняті Роботи за умови відсутності зауважень щодо їх відповідності умовам Договору.
Пропозиція
Виключити даний пункт
Обгрунтування
За загальним правилом (стаття 188 ГК України), розірвання господарських договорів в односторонньому порядку не допускаються. Запропонований пункт спрямований на надання переваг для замовника та створює необґрунтований ризики для підрядника


8. Пункт договору 8.2.
Редакція, запропонована замовником
Залучення третіх осіб (субпідрядників/співвиконавців) здійснюється за умови письмового погодження з Замовником та за умови наявності у субпідрядника(-ів)/співвиконавця(-ів) чинних, протягом строку виконання Робіт, до яких він (вони) залучається(-ються), дозволів, сертифікатів, ліцензій тощо, що надають йому (їм) право на провадження діяльності з таких видів робіт, якщо це вимагається чинним законодавством України, а також досвіду та ресурсів, достатніх для виконання відповідного виду Робіт, про що Підрядником надається Замовнику інформаційна довідка, засвідчена підписами уповноважених осіб Підрядника та залученого(-их) третьої(-іх) особи(-іб) (субпідрядника(-ів)/співвиконавця(-ів)). Підрядник зобов’язаний надати належно засвідчені копії зазначених у цьому пункті Договору документів Замовнику не пізніше 30-ти календарних днів до початку виконання Робіт.
Пропозиція
Слова " не пізніше 30-ти календарних днів до початку виконання Робіт" замінити словами " не пізніше 10-ти календарних днів до початку виконання Робіт".
Обгрунтування
Запропоновані зміни не загрожують інтересам замовника та покращують умови для підрядника в ланцюгу взаємовідносин "замовник—генеральний підрядник—субпідрядник" в аспекті відповідальності за дії субпідрядника.


9. Пункт договору 9.1.
Редакція, запропонована замовником
Жодна зі Сторін не несе відповідальності за повне або часткове невиконання будь-яких умов Договору у разі настання надзвичайних та невідворотних обставин, що об’єктивно унеможливлюють виконання зобов’язань, передбачених умовами Договору, зокрема, але не виключно: загроза війни, збройний конфлікт або серйозна погроза такого конфлікту, включаючи але не обмежуючись ворожими атаками, блокадами, військовим ембарго, дії іноземного ворога, загальна військова мобілізація, військові дії, оголошена та неоголошена війна, дії суспільного ворога, збурення, акти тероризму, диверсії, піратства, безлади, вторгнення, блокада, революція, заколот, повстання, масові заворушення, введення комендантської години, карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, експропріація, примусове вилучення, захоплення підприємств, реквізиція, громадська демонстрація, блокада, страйк, аварія, протиправні дії третіх осіб, заборонних дій (актів) держави, пожежа, вибух, тривалі перерви в роботі транспорту, регламентовані умовами відповідних рішень та актами державних органів влади, закриття морських проток, ембарго, заборона (обмеження) експорту/імпорту тощо, а також викликані винятковими погодними умовами і стихійним лихом, а саме: епідемія, сильний шторм, циклон, ураган, торнадо, буревій, повінь, нагромадження снігу, ожеледь, град, заморозки, замерзання моря, проток, портів, перевалів, землетрус, блискавка, пожежа, посуха, просідання і зсув ґрунту, інші стихійні лиха тощо.
Сторони погоджуються, що оскільки відносини між ними, врегульовані цим Договором, виникли під час дії воєнного стану на території України, воєнний стан не може бути надзвичайною та невідворотною обставиною (форс-мажорною обставиною), що об’єктивно унеможливлює виконання зобов’язань, передбачених умовами Договору.
Пропозиція
Доповнити пункт новим абзацем такого змісту:
"Сторони погоджуються, що об'явлення повітряної тривоги на території розташування об'єкту Підрядника під час виконання робіт визнається форс-мажорною обставиною, на період існування якої строки виконання робіт зупиняються. Дана обставина не вимагає від Підрядника виконання умов пунктів 9.2 — 9.4. Договору."


10. Пункт договору 11.2.2.
Редакція, запропонована замовником
У випадку порушення вимог Розділу 2 цього Договору щодо якості Робіт Підрядник несе відповідальність у вигляді штрафу в розмірі 20 (двадцяти) відсотків вартості неякісних Робіт.
Пропозиція
Виключити даний пункт
Обгрунтування
Враховуючи процедуру прийняття робіт через двостороннє підписання актів, даний пункт не має практичного сенсу, але створює можливість для зловживання правом з боку замовника. Підписання акту приймання виконаних робіт означає погодження замовника з якістю таких робіт. Не підписання, якщо воно обумовлено непогодженням з якістю, та потягнуло затримку у виконання робіт, охоплюється умовами пункту 11.2.1.
Відповідь замовника (Відповідь зареєстровано 05.01.2024, 15:09)
«Шановний Учасник! Ваше питання потребує додаткового часу для опрацювання, у випадку необхідності будуть внесені зміни до тендерної документації».
04.01.2024, 13:50
Зміни у проект договору_3
Загальне запитання щодо оголошення
11. Пункт договору 11.2.3.
Редакція, запропонована замовником
У випадку неусунення Підрядником в узгоджений Сторонами строк недоліків, виявлених у період Гарантійного строку та зафіксованих у рекламаційному акті, Підрядник несе відповідальність у вигляді штрафу в розмірі 0,5 (нуль цілих п’ять десятих) відсотків загальної вартості виконуваних Робіт, що є ціною Договору, за кожен факт такого невиконання та/або неналежного виконання.
Пропозиція
Викласти даний пункт у такій редакції:
"У випадку неусунення Підрядником в узгоджений Сторонами строк недоліків, виявлених у період Гарантійного строку та зафіксованих у рекламаційному акті, Підрядник несе відповідальність у вигляді штрафу в розмірі 0,5 (нуль цілих п’ять десятих) відсотків кошторисної вартості виявлених недоліків, за кожен факт такого невиконання та/або неналежного виконання.".
Обгрунтування
Запропоновані зміни усувають диспропорцію штрафів, коли, наприклад, фіксується дрібний недолік але вартість штрафу рахується з вартості всіх Робіт

12. Пункт договору 11.2.4.
Редакція, запропонована замовником
У випадку, коли Підрядник не компенсує Замовнику витрати, пов’язані з усуненням недоліків Робіт, виявлених у період Гарантійного строку відповідно до умов Договору, Підрядник несе відповідальність у вигляді штрафу в розмірі 0,5 (нуль цілих п’ять десятих) відсотків від суми неналежно виконаних робіт за кожен факт такого невиконання та/або неналежного виконання.
Пропозиція
Викласти даний пункт у такій редакції:
"У випадку, коли Підрядник не компенсує Замовнику витрати, пов’язані з усуненням недоліків Робіт, виявлених у період Гарантійного строку відповідно до умов Договору, Підрядник несе відповідальність у вигляді штрафу в розмірі 0,5 (нуль цілих п’ять десятих) відсотків кошторисної вартості виявлених недоліків, за кожен факт такого невиконання та/або неналежного виконання.".
Обгрунтування
Запропоновані зміни усувають диспропорцію штрафів, коли, наприклад, фіксується дрібний недолік але вартість штрафу рахується з вартості всіх Робіт

13. Пункт договору 11.2.5.
Редакція, запропонована замовникомУ випадку порушення Підрядником своїх зобов’язань, встановлених у розділі 8 Договору (щодо погодження залучення третіх осіб), Підрядник несе відповідальність у вигляді штрафу в розмірі 0,5 (нуль цілих п’ять десятих) відсотків від загальної вартості виконуваних Робіт, що є ціною Договору.
Пропозиція
Виключити даний пункт.
Обгрунтування
Даний пункт суперечить тому, що штрафні санкції у взаємовідносинах суб'єктів господарських відносин, мають носити перш за все компенсаційний характер, а не характер покарання.
14. Пункт договору 11.2.7.
Редакція, запропонована замовником У випадку порушення Підрядником своїх зобов’язань, встановлених пунктом 5.11. цього Договору (щодо випадкового знищення або пошкодження результатів Робіт), Підрядник несе відповідальність у вигляді штрафу в розмірі 0,5 (нуль цілих п’ять десятих) відсотків від загальної вартості виконуваних Робіт, що є ціною Договору.
Пропозиція Викласти даний пункт у такій редакції:
"У випадку порушення Підрядником своїх зобов’язань, встановлених пунктом 5.11. цього Договору (щодо випадкового знищення або пошкодження результатів Робіт), Підрядник несе відповідальність у вигляді штрафу в розмірі 0,5 (нуль цілих п’ять десятих) відсотків вартості випадково знищених або пошкоджених результатів робіт.".
Обгрунтування
Запропоновані зміни усувають диспропорцію штрафів, коли, наприклад, фіксується дрібний недолік але вартість штрафу рахується з вартості всіх Робіт

15. Пункт договору 11.8.
Редакція, запропонована замовником
При несвоєчасній оплаті виконаних Робіт за Договором Замовник сплачує на користь Підрядника пеню у розмірі 0,01 (нуль цілих одна сота) відсотка простроченої суми оплати за кожен день прострочення, але не більше подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.
Пропозиція Викласти даний пункт у такій редакції:
"При несвоєчасній оплаті виконаних Робіт за Договором Замовник сплачує на користь Підрядника пеню у розмірі 0,1 (нуль цілих одна десята) відсотка простроченої суми оплати за кожен день прострочення, але не більше подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня, а у, а при порушенні строку оплаті більш ніж на 30 (тридцять) календарних днів Замовник додатково сплачує Підрядникові штраф у розмірі 7 (семи) відсотків вартості несвоєчасно оплачених Робіт "

Обгрунтування Запропонований нами розмір штрафних санкцій усуває дисбаланс відповідальності та усуває порушення принципу рівності сторін договору щодо розміру відповідальності. До того ж, у редакції замовника, у річному обчисленні розмір пені становить лише 3,65 % річних, тоді як з 15.12.2023 р. облікова ставка НБУ становить 15,0 % річних.
Відповідь замовника (Відповідь зареєстровано 05.01.2024, 15:09)
«Шановний Учасник! Ваше питання потребує додаткового часу для опрацювання, у випадку необхідності будуть внесені зміни до тендерної документації».
04.01.2024, 13:57
Зміни у проект договору_4
Загальне запитання щодо оголошення
Вимагаємо внести наступні зміни до договору (обгрунтування надається)
16. Пункт договору 11.9.
Редакція, запропонована замовником Сторони домовились, що на суму боргу за порушення строку здійснення платежів нараховується 0,01 (нуль цілих одна сота) відсотка річних від простроченої суми.


ПропозиціяВикласти даний пункт у такій редакції:
"Сторони домовились, що на суму боргу за порушення строку здійснення платежів нараховується 3,0 (три) відсотка річних від простроченої суми.".


Обгрунтування У редакції замовника підряднику фактично нав'язується обмеження права на отримання компенсації, яка передбачена ч. 2 ст. 625 ЦК України. По закону, розмір такої компенсації становить 3 проценти річних, а за договором в триста разів менше.

17. Пункт договору 11.10.1.
Редакція, запропонована замовником Замовник має право утримати суму нарахованих штрафних санкцій та збитків, заподіяних невиконанням та/або неналежним виконанням Договору Підрядником, з сум, які підлягають виплаті Підряднику. Оперативно-господарська санкція застосовується до Підрядника після того, як він не сплатив у визначений строк штрафні санкції та/або збитки згідно з розрахунком штрафних санкцій, та/або збитків, та/або вимогою Замовника, що направлені на його адресу. Про застосування оперативно-господарської санкції Замовник зобов'язаний письмово повідомити Підрядника
Пропозиція Виключити даний пункт.
Обгрунтування У даному пункті необґрунтовано змішується правова природа штрафних санкцій та оперативно-господарських санкцій, що створює дисбаланс між становищем замовника і підрядника, враховуючи, що симетричне правило для підрядника в договорі встановити неможливо. На наш погляд, штрафні санкції та розмір збитків мають бути погоджені сторонами, або примусово стягнути у судовому порядку.

18. Пункт договору Додаток № 3 (графік виконання робіт), рядки таблиці 2 та 3
Редакція, запропонована замовником Виготовлення/придбання основних блоків та вузлів, будівельно-монтажні роботи, електромонтажні роботи 300
Пусконалагоджувальні роботи 365

Пропозиція Виготовлення/придбання основних блоків та вузлів, будівельно-монтажні роботи, електромонтажні роботи, пусконалагоджувальні роботи 365
Обгрунтування Пропонуємо об'єднати рядки 2 і 3 оскільки пусконалагоджувальні роботи зазвичай проводяться разом з підключенням ГРС, тобто з монтажними роботами на газопроводі і ці роботи катуються в одному акті. Це не порушує загальних термінів робіт, але дає виконавцю можливість більш гнучко зробити графік робіт.

19. Пункт договору Додаток № 3 (графік виконання робіт)
Редакція, запропонована замовником У редакції замовника відсутнє.
Пропозиція Після таблиці доповнити абзацом такого змісту:
"У разі якщо роботи припадають на зимовий сезон, то виконання договору призупиняється і поновлюється з настання сприятливих погодних умов з автоматичним подовженням рівним часу зупинки.".

Обгрунтування Зміни запропоновані в звязку з тим, що виконання такого типу будівельно-монтажних робіт як благоустрій, нанесення лако-фарбувального покриття, ізоляції тощо в період холодної пори року або не дозволяється паспортними характеристиками матеріалів (для лако-фарбового покриття) або потребує значно більших витрат по якісному виконанню робіт (для благоустрою) ніж це передбачено діючим договором.


Відповідь замовника (Відповідь зареєстровано 05.01.2024, 15:10)
«Шановний Учасник! Ваше питання потребує додаткового часу для опрацювання, у випадку необхідності будуть внесені зміни до тендерної документації».